Spolu se sacharidy a bílkovinami patří tuky mezi makronutrienty, které jsou pro naše v určitém poměru nezbytné. Tuky v těle jsou především zásobárnou energie, ale plní i mnoho dalších klíčových rolí. Tuky pomáhají vstřebávat a využívat některé vitaminy a jsou zapojeny do stavby a oprav nervové tkáně. Udržují nehty a kůži zdravé a využívají se k tvorbě hormonů, které kontrolují krevní tlak, imunitní systém, růst a srážení krve. Tuky také tvoří základ všech membrán v těle, které obklopují každou buňku a strukturu v ní. Energeticky jsou tuky nejbohatší ze všech makronutrientů, obsahují až 9 kcal. To však neznamená, že bychom je měli vynechávat. Po tepelné izolaci je využíváme i při aerobní zátěži, a hlavně jsou i nositeli chuti. V naší stravě by měli být obsaženy přibližně z 25% z celkového denního příjmu.
Slovo tuk se často používá pro označení produktů, které jsou v pokojové teplotě pevné, jako je máslo a sádlo, zatímco oleje jsou tekuté. Oleje obsahují více nenasycených mastných kyselin, které se objevují i v dalších potravinách. Lidské tělo si dokáže vytvořit většinu tuků, které potřebuje, z jiných tuků nebo surovin. Pouze dvě mastné kyseliny jsou skutečně esenciální, protože si je sami vyrobit tělo nedokáže. Omega-3 mastná kyselina a omega-6 mastná kyselina. Omega-3 najdeme například v řepkovém oleji, mořských rybách, vlašských oříšcích či lněném semínku. Omega-6 pak v rostlinném oleji, žloutku, vnitřnostech, či tučném mase. Jejich vzájemný poměr by se měl pohybovat okolo 1:5, bohužel se často ve stravě setkáme spíše s poměrem 1:16, kdy omega-6 mastné kyseliny značně převládají, a našemu tělu to zrovna neprospívá.
Je voskovitý a velmi tuku podobný, který se vytváří v játrech a pro normální fungování těla je nezbytný. Pokud se však v krvi nashromáždí nadbytek může dojít k různým problémům, jako jsou např. srdeční onemocnění. Lidské tělo si dokáže vyrobit prakticky všechen cholesterol, který potřebuje. Ovšem získává ho navíc z jídla, především vajec a masa. Někteří lidé ovšem konzumací nasycených tuků, transmastných kyselin a některých sacharidů podporují tvorbu cholesterolu v játrech. Cholesterol obíhá mezi játry a krví a vykonává životně důležité úkony. Celý proces závisí na rovnováze mezi dvěma lipoproteiny – HDL a LDL. Pokud se vyskytuje v oběhu více LDL než HDL, mohou se v tepnách vytvářet usazeniny, což zvyšuje krevní tlak a vede k srdečním onemocněním. Vysoký obsah LDL může být důsledkem naší stravy, obezity nebo dědičnosti.
Tuky můžeme rozdělit na dvě skupiny – vázané a volné. Zatímco tuky vázané najdeme v potravinách jako jsou ryby, mléčné výrobky, avokádo, oříšky či maso, volné pak v olejích či máslech. A zatímco je tuk vysoce kalorický, může přispět k nabírání hmotnosti, ale ve srovnání se sladkými jídly nás zasytí na dlouho dobu po jídle, takže trocha tuku může zabránit, abychom se vrhli na nějaký ten pamlsek.